1.  Anna left for city A from city B at 5.20 a.m. she traveled at the speed of 80 km/hr for 2 hours 15 minutes.After that speed was reduced to 60 km/hr.If the distance between two cities is 350 kms,at what time did Anna reach city A?


9.20.a.m
9.25 a.m
9.35 a.m
10.25 a.m


Answer

 Option

Distance covered in 2 hours 15 minutes i.e.2 1/4 hrs = (80*9/4) hrs = 180 hrs Time taken to cover remaining distance = (350-180/60) hrs = 17/6 hrs = 2 5/6 hrs = 2hrs 50 minutes Total time taken = 2 hrs 15 minutes + 2 hrs 50 minutes) = 5hrs 5 minutes So Anna reached city A at 10.25 a.m

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

2.  Mary jogs 9 km at a speed of 6 km/hr. At what speed would see need to jog during the next 1.5 hrs to have an average of 9 km/hr for the entire jogging session?


9 km/hr
10 km/hr
12 km/hr
14 km/hr


Answer

 Option

Let speed of jogging be X km/hr Total time take = (9/6 hrs + 1.5 hrs) = 3 hrs Total distance covered = ( 9+1.5 + x) km Hence = 9/1.5 x / 3 = 9 = 9 + 1.5 x = 27 = 3/2 x = 18 = x= (18*2/3) = 12 km/hr.

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

3.  A car moves at the speed of 80 km/hr. What is the speed of the car in metres per second?


8 m/sec
20 1/9 m/sec
22 2/9 m/sec
none of these


Answer

 Option

Speed = (80 * 5/18) m/sec = 200/9 m/sec = 22 2/9 m/sec.

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

4.  The ratio between the speeds of two trains is 7:8. If the second train runs 400 kilometers in 4 hours, then the speed of the first train is?


70 km/hr
75 km/hr
84 km/hr
87.5 km/hr


Answer

 Option

Let the speeds of two trains be 7x and 8x km/hr. then 8x = 400/4 = x = 100/8 = 12.5 speed of first train = (7*12.5 = 87.5 km/hr

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

5.  A train running at 7/11 of its own speed reached a place in 22 hrs.How much time could be save if the train would have run at its own speed?


7 hrs
8 hrs
14 hrs
16 hrs


Answer

 Option

New speed 7/11 of usual speed New time =11/7 of usual time So 11/7 of usual time = 22 hrs = usual time = (22*7/11) = 14 hrs Hence time saved = (22-14) = 8hrs

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report