1.  A train covers a distance of 12 km in 10 minutes. If it takes 6 seconds to pass a telegraph post, then the length of the train is?


90 m
100 m
140 m
120 m


Answer

 Option

Speed = (12/10*60) km/hr = (72*5/18) m/sec. Length of the train = (speed*time) = (20*6) m = 120 m.

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

2.  How long does a train 110 meters long running at the speed of 72 km/hr take to cross a bridge 132 m in length?


9.8 sec
12.1 sec
12.42 sec
14.3 sec


Answer

 Option

Speed =(72*5/18) m/sec = 20 m/sec Total distance covered = (110+132) m = 242 m. Hence Required time = ( 242 /20) sec = 12.1 sec

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

3.  Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks.The time (in seconds) which they take to cross each other is?


9
9.6
10
10.8


Answer

 Option

Relative speed = ( 60+40) km/hr = (100*5/18) m/sec =(250/9) m/sec Distance covered in crossing each other = (140+160) m = 300 m Required time =(300*9/250) sec = 54/5 sec = 10.8 sec

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

4.  Two trains travel in opposite directions at 36 km/ph and 45 km/ph and a man sitting in slower train passes the faster train in 8 seconds.The length of the faster train is?


80 m
100 m
120 m
180 m


Answer

 Option

Relative speed =(36+45) km/hr =(81*5/18) m/sec = (45/2) m/sec Length of train =(45/2*8) m =180 m

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

5.  A train crosses a platform 100 m long in 60 sec at a speed of 45 km/hr.The time taken by the train to cross an electric pole is?


8 sec
52 sec
1 minute
data inadequate


Answer

 Option

Speed = (45*5/18) m/sec = (25/2) m/sec Let the length of the train be X meters. Then X+100 /(25/2) = 60 Therefore time taken by the train to cross an electric pole =(650*2/25) seconds = 52 seconds

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report