1.  Niharika borrows Rs.10000 for 2 years at 4% p.a. Simple interest. She immediately lends money to Girish at 50/4% p.a. for 2 years. Find the gain of 1 year?


Rs.700
Rs.650
Rs.850
Rs.800


Answer

 Option

Explanation :(10000*50*1/ 4*100 ) – (10000*4*1 / 100) 1250-400 = 850

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

2.  A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:


Rs. 720
Rs. 698
Rs. 678
D) Rs. 696


Answer

 Option

S.I. for 1 year = Rs. (854 - 815) = Rs. 39. S.I. for 3 years = Rs.(39 x 3) = Rs. 117. Principal = Rs. (815 - 117) = Rs. 698.

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

3.  A person borrows Rs. 5000 for 2 years at 4% p.a. simple interest. He immediately lends it to another person at 6.25% p.a. for 2 years.Find his gain in the transaction per year.


Rs. 112.50
Rs. 175
Rs. 150
Rs. 125.50


Answer

 Option

Gain in 2 years = Rs. [{(5000×6.25×2)/100} – {(5000×4×2)/100}] = Rs. (625- 400) = Rs. 225. So gain in 1 year = Rs.225/ 2 = Rs. 112.50

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

4.  A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 % p.a. in 5 years. What is the sum?


Rs. 8045
Rs. 8925
Rs. 8900
Rs. 8032.45


Answer

 Option

Sum = (100× S.I.)/ r × t = (100 × 4016.25)/ 9 × 5 = Rs. 8925

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

5.  The simple interest on a sum of money will be rupees 400 after 5 years. In the next 5 years the principal is doubled, what will be the total interest at the end of the 10th year


800
1000
1200
1600


Answer

 Option

400 = p*(r/100)*5, pr = 8000 SI = 2p*(r/100)*5 = pr/10 = 8000/10 = 800 Total interest = 400 + 800 = 1200

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report