1.   A man purchases 10 Cows at Rs. 3000 each. 1 Cow died. He sold 2 Cows at 5% loss, at what rate he should sale the remaining Cows, so as to gain a Profit of 10 % on the total Cost?


Rs.4000
Rs.3000
Rs.3900
Rs. 4500


Answer

 Option

Selling Price With Profit of 10 % of total cost = 3000*10*110/100= 33000 Selling Price of 2 cows with 5% loss= 6000*95/100= 5700 Difference = 33000-5700= 27300; So rate of the cows for selling to gain 10% profit on total = 27300/7= Rs. 3900 (because 1 cow died so remaining= 10-1-2=7)

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

2.  A person sold his watch for Rs. 24. If the percentage of his loss was equal to the cost price , then the watch would have cost him


Rs. 40
Rs. 60
Rs. 50
None of these


Answer

 Option

SP = Rs. 24 Let CP be X hence, Loss% = X (X-SP)*100/X = X or (X-24)*100/X = X X^2-100X+2400 = 0 (X-60)(X-40) = 0 X= 60 or 40

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

3.   An orange vendor makes a profit of 20% by selling oranges at a certain price. If he charges Rs. 1.2 higher per orange he would gain 40%. Find the original price at which he sold an orange.


Rs. 3
Rs. 12
Rs. 4.8
None of these


Answer

 Option

Let the CP be Rs. x/ orange Profit = 20% SP = Rs. 1.20x Now, If case :- SP =x+ Rs.1.2 Profit = 40% Therefore, we can say 1.40x = x+1.2 or x = Rs. 3 Hence, Original SP = Rs 1.2x = Rs. 3.60/-

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

4.  A rickshaw dealer buys 30 rickshaws for Rs.4725. Of these, 8 are four seaters and rest are two seaters. At what price must he sell the four seaters so that if he sells the two seaters at 3/4th of this price, he makes a profit of 40% on his outlay.


Rs. 180
Rs. 270
Rs. 360
Rs. 450


Answer

 Option

Total investement = Rs. 4725 Total SP = 1.4*4725 = 6615 Now, Let the price of 4 seater be x then price of two seater will be .75x. 8x + 22*0.75x = 6615 24.5x= 6615 or x = 270

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report

5.  A shopkeeper gives 12% additional discount on the discounted price, after giving an initial discount of 20% on the labeled price of a mobile. If the final sale price of the mobile is 704. then what is its labelled price?


Rs 844
Rs 920
Rs 1000
Rs 1100


Answer

 Option

Let the labeled price be Rs. x 88% of 80% of x = 704 => x = (704 x 100 x 100/88 x 80)= 1000.

Workspace

Report
Mail id: Report Error:

Answer Workspace Report